Viktigaste sakerna att ha med i ryggsäcken vid jakt

Uppdaterad september 2020
Denna artikel innehåller sponsrade länkar till PN Jakt. 

Rekommendationerna/tipsen nedan är framtagna tillsammans med våra följare på Instagram och Facebook

Många är de sakerna som jägarna brukar släpa med sig ut i skogen vid jakt. Ett bra tips är att göra en lista med absolut nödvändiga saker och sedan en lista för varje typ av jakt. Om du är nybliven jägare kan det vara bra att få lite tips och trix från andra som har gjort alla misstag, så att du själv slipper göra dem. 

Här under har vi samlat en del av det vanligaste och viktigaste men avgör själv om dessa ska vara på din "absolut nödvändiga saker"-lista eller på någon annan lista. Många gånger klarar man sig med ganska lite men samtidigt kan följande devis ibland stämma: "endast den förberedde överlever". 

Saker som nästan alltid är viktigt att ha med sig är

 

Ammunition

Du vet själv vilken ammunikation du behöver ha med dig. Här finns det ungefär lika många åsikter som det finns jägare. Det viktigaste är att ammunitionen är med ut på jakt. I övrigt så kan du prova dig fram och hitta en typ som passar dig, din jakt och framförallt en typ som skjuter bra i din bössa. 

Rekommendation/tips kring ammunition:

Det är möjligt att beställa hem ammunition vilket gör att utbudet är större än det din lokala affär kan erbjuda. Ofta är det dessutom billigare att köpa via webben.

Du gör såhär:

  1. Beställ den ammunition du vill ha
  2. Skicka butiken ett mail där du bifogar en bild på din licens och ditt ID (exempelvis körkort).

 

Hörselskydd

Ska man ha vanliga kåpor, hörselsnäcka eller in-ear? Många passkyttar använder hörselkåpor men det har blivit allt vanliga att ha någon typ av in-ear. Antingen trådlösa, formgjutna eller någon modell som är mer som in-ear-hörlurar. Ofta finns inte in-ear-hörlurar med bland de övriga hörselskydden, utan räknas istället som ett komplement till radion, men de är ändå ett gott alternativ. 

Kom ihåg att om du ska använda in-ear-hörlurar som hörselskydd så sätt hörluren i vänster öra (om du är högerskytt) för bäst effekt. Nackdelen med dessa är att de inte har medhörning. Fördelarna är att de är billiga och tar ingen plats. 

Som alltid är det bra att prova sig fram och hitta vad som passar dig. Det skiljer rätt mycket i pris mellan en billig lösning och den dyraste. 

Rekommendation/tips kring hörselskydd

  • Billiga lösningen: ProEquip PRO-P220LP är ett in-ear-alternativ. Var noga med att hitta en variant som passar din radio.  
  • Mellandyra lösningen är kåpor: Peltor Sporttac är en klassiker som är fantastiskt bra. Har medhörning.
  • Dyra lösningen: Peltor Tactical Earplug LEP-200EU. Använd bl.a. av Jompen från Jakt är Jakt. Har medhörning, är små, men kräver att din radio har bluetooth. 

Hundkoppel

Detta kanske är lite oväntat om du inte är hundförare men det kan hända att du som icke-hundförare behöver koppla en hund. Det kan vara om såten/jakten är slut och hundarna behöver kopplas snabbt av vem som helst, eller om en hund är påväg mot en väg/järnväg och du som passkytt kan genskjuta. 

Som hundägare uppskattar man verkligen när passkyttarna kan hjälpa till att skydda de fyrbenta jaktkompisarna. Ett koppel tar väldigt lite plats och det är skönt att ha tillhands istället för att försöka hålla i hunden. 

Rekommendation/tips kring hundkoppel

Ett koppel på 2 meter räcker gott. Det är tillräckligt kort för att inte ta för stor plats i fickan och du kan göra en glidöggla ifall hunden inte har ett halsband som du kan koppla fast karbinhaken i. 

Viltdragare

Det finns inget värre än att försöka dra fram ett vilt till en väg, eller motsvarande, utan en viltdragare. Det går utan men det är fruktansvärt tungt. Att ha en viltdragare med sig kan spara dig många svordomar. 

Rekommendation/tips kring viltdragare

En vanlig viltdragare duger gott. 

Knivar

Detta är ett område där det handlar mycket om tycke och smak. Oavsett vad du gillar så behöver du en kniv - inte minst för att kunna ta ur ett skjutet vilt. 

Många jägare har flera knivar med sig. En lite allt-i-allo-kniv och en för att ta ur. Eventuellt dessutom en till kniv för att flå. Många förespråkar dessutom att man har med sig en kniv som är speciellt framtagen för att öppna buken på ett djur - en sk buköppnare. 

Rekommendation/tips kring knivar

  • En riktig klassiker är Eka Swingblade. Det är en kombinerad kniv och buköppnare. 
  • Glöm inte att ha med en knivslip. Oavsett vilka knivar du har med dig så kommer du behöva en knivslip. Att skära i päls brukar göra knivar slöa väldigt fort. 

Pannlampa

Om du enbart jagar på dagen är det kanske inte helt nödvändigt med en pannlampa. Däremot, om du jagar gris eller om det skulle bli ett eftersök är det nödvändigt med en pannlampa. 

Såklart kan du även ha en vanlig ficklampa men det är oerhört skönt att kunna sätta en lampa på huvudet och ha två händer fria. Det är skönt att ha en lampa med sig om situationen dyker upp!

Rekommendation/tips kring pannlampa

Led Lenser H7R.2 är en pannlampa från kända Led Lenser. Lamporna från Led Lenser får nästan betraktas som riktiga klassiker. 

Radio

Vanligtvis jagar man med antingen en radio om 31 MHz eller 155 MHz. Vanligast nu för tiden är 155 MHz men kolla med de som du ska jag med vad som gäller. 

Dom billigaste radioapparaterna har inte funktioner som bluetooth eller möjlighet att skicka meddelanden till andra i laget med samma typ av radio. 

Rekommendation/tips kring radio

Om du är ny jägare, och inte har behov av bluetooth så rekommenderas en "standard-radio":

Önskar du en radio med bluetooth så finns dessa som goda alternativ:

 

Något att sitta på

Ta alltid med något att sitta på. Blir det en lång såt och om det finns pall/bräda i ett torn du befinner dig i så är det jätteskönt att kunna lägga ut ett sittunderlag.

Om du istället faller för en kombinerad ryggsäck och pall är det en kombination som fungerar kanonbra. Det är lite tycke och smak och beror på hur du ska jaga och vart du ska jaga. Är det såtar som är 30 minuter långa kanske det inte blir så mycket tid att sitta still, men om du ska jaga älg i Norrland och sitta i flera timmar är det ju ett måste att ha det skönt och varmt. 

Rekommendation/tips kring sittunderlag

Ett enkelt sittunderlag är något vi alltid har med oss ut när vi jagar.

En kombinerad ryggsäck med pall är något vi använt under många år.

I bilen ligger alltid en pall som kommer fram vid gemensamma vikpauser där det inte finns bänkar eller liknande. 

Något mot regn

Regn vid jakt är det nog ingen som tycker om. För att undvika en oskön jaktdag så tänker vi såhär. 

Ska vi sitta still väldigt mycket och länge använder vi en poncho. Det är inget man går omkring med men den skyddar garanterat mot regnet. Framtill finns det en lapp som täcker bössan (om du har den i knät)

Vill vi kunna vara lite rörligare så kör vi vanligt regnställ.

Om du inte vill ha ett extra plagg att ta med så fungerar Gore-Tex utmärkt som skydd mot regn. Dessa plagg kostar några kronor extra och brukar bli både lite tyngre och varmare. 

 

Share this post